La Setmana Santa està tocant a la porta i estem desitjant que arribe per a tastar els dolços típics valencians. I és que la Setmana Santa és sinònim de vacances escolars i dies festius, però també de tradició, costums i gastronomia.

Encara que la dieta mediterrània és el punt fort de la Comunitat Valenciana, també ens agrada assaborir tot tipus de dolços. Com mana la tradició, és molt habitual durant estes dates eixir a passar el dia amb família i amics per llocs naturals. Però no poden faltar en la taula unes postres típiques de Setmana Santa.

Pa socarrat

El pa socarrat és un dolç típic de Setmana Santa, encara que està disponible en els forns tots els dies de l’any. Per la seua grandària, és fàcil de reconèixer. És rodó i esponjós. Se li dona este nom pel seu aspecte, ja que la capa superior sembla estar cremada. Rep altres noms com “panou” o “tonya”.

 

Mona de Pasqua

Estes postres no poden faltar el Dilluns de Pasqua, encara que molts la consumeixen diàriament setmanes prèvies a Setmana Santa quan ja està disponible en forns.

La Mona de Pasqua s’elabora amb els mateixos ingredients que el pa socarrat.

L’única diferència és la seva forma de presentació. A diferència del pa socarrat, esta és més aplanada i prima molt la seua decoració de colors i ou bullit. Ara n’hi ha de moltes varietats, fins i tot de xocolate.

Les forneres i els forners juguen molt amb les seues formes i les seues semblances per a fer-les més cridaneres als més menuts.

 

Llesques amb ou

Es tracta d’unes postres, els orígens de les quals remunten en el segle XV. Les llesques amb ou, més conegudes com a “torrijas” són un dolç típic en la temporada de quaresma en tota Espanya. Això sí, els valencians la fem nostra quan en lloc de banyar el pa amb llet, la banyem amb orxata.

 

Coca en llanda

És molt semblant al bescuit i es fa amb tan sols cinc ingredients; farina, sucre, ous, oli i llet. El seu peculiar nom ve perquè es fa en un motlle de llanda.

 

Encara que estos dolços són els més típics de la zona de València, existeixen infinitat de postres típiques de Setmana Santa com són els bunyols, les figues albardades, el arnadí, els pastissos de moniato i els rotllets d’anís, així com la coca de panses i nous.

Passa’t pels forns del comerç local i dels nostres mercats municipals i compra el teu dolç de Setmana Santa!

Ir al contenido