Castellar-L’Oliveral, Benimaclet, el Pla del Remei i Malilla acolliran pròximament quatre nous mercats extraordinaris de venda directa de productes agroalimentaris procedents de la mateixa collita dels llauradors i llauradores. Són els anomenats mercats de l’horta i tindran una periodicitat setmanal. Les persones interessades a instal·lar una parada en algun d’ells poden fer la sol·licitud fins el 3 d’octubre a través de la seu electrònica de l’Ajuntament o en les oficines d’atenció a la ciutadania. El Consell Agrari de València ha publicat al seu web tota la informació de la convocatòria, on es detalla com serà el procés de selecció i el funcionament dels mercats.
On s’instal·laran els mercats de l’horta?
Els quatre mercats extraordinaris funcionaran un dia a la setmana, de 9 a 14 hores, excepte la vespra de festius o festius autoritzats, que ho faran de 9 a 15 hores. Es localitzaran a la plaça de la Figuereta, a Castellar-L’Oliveral; la plaça de Benimaclet, al barri del mateix nom; el carrer de Martínez Ferrando, al Pla del Remei, i el carrer de Joaquim Benlloch, a Malilla. Tots estaran en marxa cada dissabte i comptaran amb 15 llocs de venda, llevat del del Pla del Remei, que estarà dimarts i en tindrà 20.
Qui pot formar part d’estes parades?
Les parades que s’establisquen han d’oferir productes de producció i elaboració pròpia. Poden presentar-se a la convocatòria les persones físiques o jurídiques que siguen productores primàries i xicotetes elaboradores agroalimentàries, inscrites en els corresponents registres, que venguen directament a la persona consumidora final.
Cada candidatura pot optar a un màxim de quatre autoritzacions, una per a cada nou mercat, i en cap cas s’atorgarà més d’una parada per mercat a una mateixa persona. La concessió serà per 15 anys.
Entre els mèrits que s’avaluaran per obtindre llicència per vendre es troba, entre altres: la proximitat del producte; la qualitat mediambiental; l’accés de joves i dones al sector agroalimentari; les característiques de qualitat del producte, com ara denominacions d’origen o que es tracte de varietats locals i tradicionals; l’economia social, o la integració de sectors de la població en situació o risc d’exclusió social i econòmica. D’acord amb les polítiques municipals d’inclusió i foment de l’emprenedoria, es reservarà fins a un 10 % de les autoritzacions a col·lectius desfavorits i a noves persones emprenedores.