Amb motiu del Dia Mundial del Formatge, que se celebra el proper 27 de març, anem a dedicar el blog de hui a parlar sobre els millors formatges valencians. Perquè a la Comunitat Valenciana existeix una ampla varietat de formatges elaborats tant a Castelló com a València o Alacant.

A més a més, et compartirem una guia dels llocs més interessants ubicats a València on podràs gaudir d’un gran tast de formatges. Quants amants del formatge hi ha presents? Arranquem.

 

Descobreix els millors formatges valencians elaborats a la terreta

A la Comunitat Valenciana existeixen més de cinc formatges que rescaten la tradició ramadera i el caràcter de les diferents regions de Castelló, València i Alacant. Repassem els noms d’alguns dels formatges de la nostra comunitat.

No hi ha cap dubte sobre la qualitat dels formatges autòctons de la Comunitat Valenciana. Tant en els formatges artesanals com en els elaborats de manera industrial, trobem excel·lents productes per a tots els paladars que rescaten les varietats tradicionals d’una banda, i creen nous formatges adaptats al gust actual per una altra.

Tecnologia, investigació, tradició i passió s’uneixen per a preservar i fomentar el patrimoni formatger valencià.

 

Formatge de La Nucia

El formatge de La Nucia és una varietat que prové de la localitat alacantina del mateix nom. Des de l’any 2008, compta amb un reconeixement a la seua qualitat i aroma làctia. S’elabora amb una mescla de llet de cabra i vaca i és suau i bla, amb poca sal i sense escorça exterior ni ulls. És considerat com un formatge blanc, que es distingeix d’altres varietats gràcies a la seua curiosa forma de con truncat amb marques d’enreixat. El formatge adquireix esta forma perquè es deixa escórrer en oueres metàl·liques amb una malla de rombs.

 

Formatge de Servilleta

El formatge de Servilleta és un altre formatge fresc valencià però que a diferència de la majoria de formatges frescos, compta amb una versió curada. El seu curiós nom fa al·lusió al motle en el qual es repara, que li atorga la seua forma tan fàcilment reconeixible. Per a produir este formatge, es recorre a la llet d’ovella i de cabra de bestiar procedent de La Costera i l’Alt Vinalopó. Per a les papil·les gustatives, este formatge és suau i molt agradable, extremadament fàcil de combinar amb altres productes.

 

Formatge de Cassoleta

Una vegada més, el motle atorga el nom al formatge i serveix per a identificar-lo. Per a fabricar-ho, s’empra una xicoteta cassoleta en la qual s’introdueix llet de vaca, cabra i/o ovella. En el passat, este formatge es conservava en salmorra, una preparació que aportava un punt extra de sal.

 

Formatge de Tronchón

La zona de l’Alt Maestrat és la llar del formatge de Tronchón. El seu origen és aragonés, però gràcies al seu ric sabor, la seua producció i consum es va traslladar fins a la província de Castelló. Per a elaborar-ho, es fa ús de llets d’alta qualitat procedents del bestiar oví o caprí. Algunes de les races que donen la llet són la guirra i la rasa aragonesa. La llet es pot pasteuritzar o bé, utilitzar crua. De nou, ens trobem amb una formatge de forma molt característica: un volcà arredonit, amb una zona afonada en el centre i dibuixos florals sobre la seua escorça, en general comestible. Destaca el seu marcat sabor lacti, que varia en gran grau depenent de la maduració i el tipus de llet.

 

Formatge Blanquet

El Blanquet és un formatge blanc de cabra profundament unit a la tradició formatgera d’Alacant. S’elabora de llarg a llarg de la província, i es caracteritza per la seua intensitat i textura. Des de 2008, compta amb un segell de qualitat que certifica que s’aconseguisquen uns bàsics de qualitat. Quant al seu aspecte, té forma de disc de 15 centímetres, color blanc -com el seu nom indica- i diverses osques en el brode, herència de la marca que deixaven els antics motles d’espart en els quals s’elaboraven estos formatges. El seu sabor és més dolç que salat, i pot conservar-se en salmorra o mitjançant el procés propi del formatge tendre, després de salar-lo i sotmetre’l a un període d’oreig reduït.

 

Després de descobrir estos formatges que s’elaboren de part a part de la Comunitat Valenciana, volem compartir amb tu este article on destaquen les diferents formatgeries de la terreta que arrassen en tots els campionats de formatge. Súper interessant.

I per a finalitzar, no podíem deixar de banda esta ruta per a gaudir de la combinació del formatge i el vi. Celebra el dia del formatge amb esta guia dels millors locals de València on gaudir d’este peculiar maridatge. No perdes detall i a gaudir del sabor intens del formatge!

Ir al contenido