I ara ve quan la maten. No diuen això? L’apassionant univers de la truita de creïlla es troba dividit entre els concebollistas i els sincebollistas. Hi ha persones que no perdonen que falte una bona cebeta calfada en la truita mentre que uns altres ho consideren poc menys que una aberració. Nosaltres sabem de bona font que grans xefs són d’un team i, uns altres, de l’altre. Per exemple, Dabiz Muñoz és del team sense ceba i li guanyen per golejada Martin Berasategui i Alberto Chicote que la prefereixen amb ceba. I tu, de quin eres? Sigues del team que sigues et donarem tots els passos per a fer una bona truita de creïlles.

Ingredients

• 500 g de creïlla per a fregir.
• 5 ous grans.
• 500 ml d’oli d’oliva.
• 1 ceba (si eres del team ceba).
• Sal

Elaboració

Llestos per a preparar una saborosa truita per a 4 persones? Comencem!

1. Pela i renta les creïlles. Talla-les en rodanxes d’uns 2 o 3 mil·límetres de grossària. Si són molt grosses, talla-les primer per la meitat al llarg.

2. Pela i renta la ceba. Talla-la per la meitat, i després en tires de mig centímetre de grossària. Com si les tallares a la juliana.

3. En una paella gran a foc mitjà, calfa abundant oli d’oliva.

4. Quan l’oli estiga calent, afig les creïlles a poc a poc i finalment la ceba, si així ho desitges.

5. Frig les creïlles i la ceba, en cas de preferir-la, a foc mig-baix durant una mitja hora, movent les creïlles de baix a dalt de tant en tant per a evitar que les del fons es cremen.

6. Quan la creïlla comence a ablanir-se, pica-les amb una espàtula i continua removent de tant en tant de baix a dalt.

7. Escorre les creïlles quan estes comencen a daurar-se.

8. En un bol gran, bat els ous amb una cullerada poc satisfeta de sal.

9. Afig les creïlles, mescla i deixa-les reposar dins dels ous uns 5 minuts.

10. Greixa, amb 1 cullerada d’oli, una paella d’uns 23 centímetres de diàmetre i posa-la a calfar a foc mig-alt.

11. Quan la paella estiga calenta, afig la mescla d’ou i creïlles.

12. Dona-li forma redona, recollint les vores.

13. Als 3-4 minuts, dona-li la volta a la truita, voltejant-la amb ajuda d’un plat pla. Nosaltres no ens la juguem a llançar-la a l’aire. Però si tu t’animes, posa’t a l’embolic.

14. Torna a donar-li forma redona amb l’espàtula i daura-la per l’altre costat durant 3-4 minuts més. Deixa-la reposar i llest.

Ara et toca decidir si la prefereixes amb o sense ceba i posar-te mans a la massa. Que aprofite!

Ir al contenido