Segur que en algun moment de la teua vida has utilitzat un ventall per a fer més amenes les altes temperatures de la sufocant calor de l’estiu. Però, alguna vegada t’has preguntat d’on ve la seua procedència o com és el seu procés de creació?

Hui, des de la Regidoria de Comerç del Ajuntament de València, et donem tots els detalls.

Història del ventall valencià

La tradició del ventall valencià es remunta a més de cinc segles. Durant el segle XVIII, València es consolida com el principal centre productor espanyol de ventalls. No sols a nivell nacional, sinó en tota Europa per la qualitat dels seus palmitos. Concretament, en 1715 naix el Gremi de Mestres ventallers de la ciutat de València. Més tard, s’impulsa este sector amb l’arribada de la Revolució Industrial. Va ser en 1802 quan es va crear la Real Fàbrica de Ventalls de València.

Després d’este èxit, segons conta la història dels palmiters valencians, van ser dos francesos els qui van tindre intencions de fer-se amb el mercat espanyol, important peces que després eren muntades a la nostra ciutat. Davant esta circumstància, els ventallers valencians van posar terra pel mig davant la Diputació Provincial.

La indústria valenciana va aconseguir el seu major desenvolupament en este sector a partir del segle XIX.

Procés de creació del ventall valencià

 

 

Aparentment, el ventall sembla simple de fabricar però passa per diverses mans especialitzades per a completar el seu procés de creació. Això sí, en funció del material s’actuarà d’una forma o una altra. Per exemple, si es tracta d’un ventall de fusta, els fabricants seguiran els següents passos:

  • Serrar les varetes per a donar-los forma i gruix.
    • Calar, adornar i maquetar les varetes de manera opcional.
    • Telar les varetes.
    • Pintar i acolorir el ventall al gust.
    • Reblar les clavilles i afegir-li l’anella desitjada.

En canvi, el procés de creació del ventall de plàstic és completament diferent. En primer lloc, les varetes ixen amb la forma del motle i el color desitjat. Es pot gravar amb termo impressió i, posteriorment s’afig la tela i es cus la punta, en l’hipotètic cas que la porte. Finalment, es rebla i es repassa i ja estaria llest per a ventar-se.

Els artesans ventallers valencians

Són molts els artesans ventallers que han format part de la història de València. En l’actualitat, destaquem “Abanicos Carbonell” i “Abanicos Vibenca”.


Abanicos Carbonell

Ja han passat per les seues instal·lacions al carrer Castelló 21, cinc generacions. Els seus palmitos són 100% artesanals i també 100% espanyols, ja que compten amb la col·laboració de professionals de tota Espanya. Els seus elaborats ventalls han viatjat per països com el Japó i Filipines.

En ple centre de València trobaràs peces amb una gran varietat de materials, colors i dissenys.

Abanicos Vibenca

Igual que l’anterior botiga artesana, “Abanicos Vibenca” també ha demostrat el seu compromís al llarg d’estos anys, ja que han passat tres generacions pels seus tallers. Des de 1910 es troben en la plaça Lope de Vega, 5, per a elaborar i, sobretot, pintar els millors palmitos.

Ir al contenido