- Este esdeveniment culinari es transforma en un festival per a gaudir de la gastronomia, degustar la qualitat i excel·lència del producte valencià, de proximitat i temporada
- S’oferiran menús, amb tres rangs de preus, en més de 50 restaurants i 19 experiències
- La regidora de Turisme, Paula Llobet, ha indicat que l’objectiu “és que tant els turistes com la ciutadania puguen gaudir de l’alta cuina valenciana amb els cinc sentits”
La ciutat de València acull, del 9 al 19 de novembre, la I edició del Festival Cuina Oberta, un esdeveniment gastronòmic que, seguint la idea de Cuina Oberta -València Restaurant Week- va més enllà de l’oferta de menús a preu tancat, amb una nova imatge i múltiples experiències i activitats que es podran gaudir durant 10 dies.
Després de més de 25 edicions, Cuina Oberta es reinventa amb la participació de 52 restaurants, en un festival d’experiències gastronòmiques per a tots els públics, edats, i butxaques. El Festival Cuina Oberta, organitzat per l’Ajuntament de València, a través de Visit València amb la col·laboració de València Turisme i Turisme Comunitat Valenciana, evoluciona per a transformar-se en una experiència global per a gaudir amb els cinc sentits.
Durant la presentació, la regidora de Turisme i presidenta de Visit València, Paula Llobet, ha destacat que “la gastronomia valenciana ha experimentat en els últims anys un salt qualitatiu molt important, que ha permés posicionar a la ciutat com un gran destí gastronòmic. Cuina Oberta, com a principal esdeveniment gastronòmic, havia de reinventar-se i projectar la qualitat i la creativitat dels restaurants valencians”.
“Així,- ha continuat Llobet- els nostres millors xefs posen de manifest el seu talent i el millor producte de temporada per a oferir experiències que van molt més enllà de menús exquisits. L’objectiu és que tant els turistes com la ciutadania puguen gaudir de l’alta cuina valenciana amb els cinc sentits”.
La secretària autonòmica de Turisme, Cristina Moreno, ha indicat que «el turisme gastronòmic és una part vital de la nostra estratègia per a atraure visitants a la Comunitat Valenciana, i el I Festival València Cuina Oberta és un pas audaç en eixa direcció, és l’evolució d’una iniciativa que ja porta anys funcionant i que ara busca créixer».
Així mateix, Moreno ha assenyalat que «el turisme gastronòmic s’ha convertit en un pilar essencial per a la nostra economia i un atractiu ineludible per a viatgers nacionals i internacionals», al mateix temps que ha apuntat que “el 25 % dels turistes que arriben a la Comunitat Valenciana ho fan moguts pel producte gastronòmic i la seua despesa mitjana supera en un 30 % al d’altres segments”.
Per part seua, el director de centre de Turisme de la Diputació de València, Xavi Pascual, ha subratllat que “des de València Turisme i la Diputació de València continuem apostant per este certamen que valora la nostra gastronomia i potència la pràctica d’una gastronomia sostenible basada en el producte autòcton, de proximitat i de temporada, a més d’acostar al públic la qualitat del treball, el talent, la creativitat i la professionalitat del nostre sector hostaler. Per tant, és una satisfacció comprovar que el certamen va creixent i millorant la seua oferta ara amb experiències turístiques, assentant-se cada vegada més com un fort estímul per a conéixer la nostra rica i talentosa cuina, valorar i gaudir de les múltiples opcions que ens ofereix entorn d’ella”.
El Festival Cuina Oberta estrena, a més, nova imatge, logotip, cartell i pàgina web, més moderna i intuïtiva per a les reserves, seguint les línies de la imatge de Delicious Valencia. Així, la primera edició del Festival Cuina Oberta ha comptat amb la participació del dissenyador valencià Jorge Lawerta, qui ha sigut l’encarregat de dissenyar el cartell d’esta edició. Lawerta ha afirmat que “Cuina Oberta és una cuina especial. Una cuina que no tracta únicament d’alimentar-nos sinó també de fer-nos sentir. Una cuina basada en l’experiència, en el tracte, en els detalls, però sobretot en els sabors. Sabors que són quasi impossibles de descriure i també de representar. He volgut plasmar tot això, però, sobretot, el moment exacte on eixos sabors arriben a la taula per a sorpresa dels comensals”.
Experiències per a gaudir de la gastronomia amb els cinc sentits
Al llarg de deu dies, el Festival Cuina Oberta valorà tant l’excel·lència del producte local com el procés creatiu de la gastronomia valenciana, dels xefs i dels professionals de l’hostaleria, acompanyant al comensal en el gaudi gastronòmic a través de diferents propostes. Per a assaborir, per descomptat, però també fer olor, veure, sentir i tocar la gastronomia. Com els tallers de cocteleria o de cuina, per exemple, sobre cuinat d’arrossos o sushi, en Momiji.
El Festival Cuina Oberta oferirà també la possibilitat de viure una experiència campestre amb pasturatge de ramats en la Brasserie Sorolla; visitar un ludus romà en Ànima de Temple o descobrir els secrets de Mercavalencia i la mítica “Tira de comptar”.
A més, en esta edició participen 52 restaurants, dels quals són novetats Hotaru, Simposio, Alejandro Platero, Bon Aire en El Palmar, La Perfumería, Kuzina, Juliana, i Restaurante Raro.
Quant als menús, que es poden reservar a partir d’este dilluns, durant el Festival Cuina Oberta i com l’any anterior, s’oferiran tres rangs de preus. Amb propostes que permetran als comensals degustar gastronomia amb producte de proximitat i qualitat (des de 28 euros al migdia i 36 euros en el sopar) així com, amb un suplement, gaudir elaboracions gurmet (des de 48 euros al migdia i 56 euros en el sopar) i amb reconeixement Michelin en Lienzo, El Poblet, La Salita o Riff (des de 80 euros al migdia i 100 euros en el sopar).
Entre els plats que inclouen els menús, es podran degustar receptes amb molt de sabor valencià i cuidades elaboracions amb productes de temporada, com el caldo de tardor; bolets silvestres en escabetx de pernil, cansalada ibèrica, cacau del collaret i pil pil amb ceba; corder en fesols i naps; corbina en all i pebre; figatell de sépia o raviolis de blanc i negre.
Per a més informació: https://www.valenciacuinaoberta.com